10 effectieve oefeningen met een fitnessbal

Net een fitnessbal aangeschaft maar heb je moeite om de juiste oefeningen te vinden? Wij hebben hieronder 10 verschillende oefeningen uitgelegd. Wist je dat je met een fitnessbal veel verschillende oefeningen kan doen die heel goed zijn voor je hele lichaam? Met fitnessbal oefeningen verbeteren je balans, coördinatie, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Door gebruik te maken van een fitnessbal, die je in balans houdt, zorg je ervoor dat je buik-, rug-, bil- en/of beenspieren continue aangespannen worden. Dit zorgt ervoor dat je veel calorieën verbrand. Wil jij ook balans, coördinatie, flexibiliteit en uithoudingsvermogen verbeteren of veel calorieën verbranden? Bekijk hieronder onze oefeningen.

Voor, tijdens en na de training met een fitnessbal.

Voordat je gaat trainen met een fitnessbal is het erg belangrijk dat je een goede warming up doet. Je kunt beginnen met 5 herhalingen per oefening. Dit doe je om alle spieren losser te maken. Nadat je de warming up hebt gedaan kun je geleidelijk uitbouwen naar 30 herhalingen per oefening. Je kunt sommige oefeningen zwaarder maken door gebruik te maken van dumbbells. Het is ook belangrijk dat je na elke training een cooling down doet. De cooling down is een lichte lichamelijke inspanning bedoeld om het lichaam na het sporten tot rust te laten komen. De cooling down bestaat vaak uit wat rustige stretching en/of een rustige afbouw van de intensiteit van de training.

1. Wall squat

Benen, billen, heupen
Startpositie, plaats de fitnessbal tussen de muur en je onderrug, leun rustig tegen de fitnessbal en plaats je voeten op schouderbreedte. Buig je knieën en laat je lichaam zakken tot je benen in een hoek van 90 graden staan. Kom rustig weer omhoog en keer terug naar de startpositie. Als je klaar bent met de oefening, herhaal je dezelfde beweging. Deze oefening kun je zwaarder maken door gebruik te maken van dumbbells.

2. Hamstring curl

Bovenbenen, billen, hamstrings, buikspieren
Startpositie, liggend op de mat met de hakken en kuiten op de fitnessbal. Leg je armen gestrekt op de grond naast je lichaam voor meer balans. Span je billen en buik aan en til je heupen op. Zorg ervoor dat je voeten plat op de bal komen door je knieën zo ver mogelijk op te trekken. Houd deze positie vast en keer terug naar de startpositie. Als je klaar bent met de oefening, herhaal je dezelfde beweging.

3. Table top

Buikspieren, rugspieren, schouder, borst
Startpositie, zet je knieën op de mat en leg je onderarmen op de fitnessbal. Til je lichaam op tot je in een plank staat. Zodra je deze positie hebt bereikt, blijf je deze 3 tellen vasthouden. Keer langzaam terug naar de startpositie. Herhaal vervolgens de oefening.

4. Ball Lunge

Hamstring, bovenbenen, billen, kuiten
Startpositie, staande op de mat, leg de fitnessbal achter je neer. Leg de bovenkant van je rechtervoet op de bal, linkervoet op de grond. Zak langzaam door je linkerknie. Keer langzaam terug naar de startpositie. Leg vervolgens je linkervoet op de fitnessbal en herhaal deze oefening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.